Kasa fiskalna czy drukarka fiskalna

Zgodnie z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest poważna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do twarzy angażujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów prosta tegoż nie kieruje się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu też o te, które przedstawiają nasze usługi sezonowo. Podobna forma stanowi w przypadku podmiotów zajmujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontrakcie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W owej rzeczy nie ma znaczenia wielkość lokalu, lub jest wówczas mocna restauracja, czy i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Oznaczania nie jest również wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kwot w branży gastronomicznej. Stąd te kasę wpisującą w pokoju gastronomicznym powinien było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do lekturze, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla wyrobów z pozostałych kategorii.  Był to kluczowy warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu lecz w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w niniejszych lokalach kasę rejestrującą należy ustalić w toku 2 miesięcy licząc z końca miesiąca, w którym stała utworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.